Over ons

Een korte geschiedenis

Paul Warmenbol brouwt smaakvol biobier, sinds voorjaar 2014, als bierarchitect.

Maar het begon eigenlijk allemaal in 2009 met een opdracht voor de oude brouwerij Feys-Callewaert in Beveren aan de Ijzer. Deze had echter al geen bierproductie meer sinds de jaren ’60.

Als architect zocht Paul daarom contact met De Struise Brouwers in het naburige Oostvleteren. Ook deze brouwers hadden toevallig nood aan een architect. Door deze samenwerkingen geraakte Paul geïntrigeerd door het brouwproces.

Bij de brouwers van Alvinne werd een brouwcursus gevolgd in het najaar van 2014. Een leerrijke ervaring met als resultaat de eerste Liza tripel. Deze werd vervolgens in samenwerking met Den Hopperd geproduceerd en in de zomer van 2015 officieel gelanceerd. Intussen is Liza in Aartselaar erkend geworden als streekproduct voor de Antwerpse Zuidrand.

Hierna volgden in 2016 Trinkel en Zwarte Madam, het jaar erop Single en Bessy, gevolgd door Kapke, gemaakt voor het initiatief Ringland, en tot slot Panem, Bierbok en Drie.

Gaandeweg ondervond Paul dat “bierarchitect” niet zou misstaan als beroep. Er zit tenslotte heel wat creativiteit in het uitwerken van recepten en het bedenken van namen van brouwsels.

Niet in het minst brengt het samen brouwen en het samen genieten van nieuwe brouwsels een meeslepende passie teweeg.

Biologisch bier

Dat een bier het label “biologisch” draagt, geeft aan dat alle er in verwerkte ingrediënten op een biologische wijze werden geteeld en ook officieel gecertifieerd werden.

Bij bier gaat het in feite om alle producten behalve de biergist en ook het water, omdat water nu eenmaal niet geteeld wordt.

Doordat we ons bier als biologisch laten certifiëren, verlaten we ons op controle-organismen die als taak hebben de voorgeschreven regels voor de biologische teelt na te gaan bij de telers. Deze controleurs komen eveneens naar de brouwerij om erop toe te zien dat ook daar alles volgens de biologische voorschriften verloopt.

Naargelang de mogelijkheden in het aanbod aan ingrediënten het toelaten, gaan we nog verder op deze weg en bereiden biologisch-dynamische bieren. Die zijn te herkennen aan het Demeter-label op het etiket.

Ingrediënten uit biodynamische landbouw zijn afkomstig van boerderijen waar gewerkt wordt naar de inzichten in de landbouw die Rudolf Steiner in 1924 heeft verwoord en die verder werden uitgewerkt in richtlijnen waarbij gezocht wordt naar een een dynamisch evenwicht tussen dieren, planten, bodem en mensen.

Zoals er bij het biolabel organismes zijn die controle uitoefenen op productie en verwerking, zo is dat ook het geval bij de biologisch-dynamische bieren met het Demeterlabel.

Reviews

Vroeger lustte ik nooit bier, maar sinds ik de bieren van Warmenbol heb leren kennen is dat veranderd: Liza is mijn favoriet!
Nancy Scheyltjens, zaakvoerster van De Plantaardige Kok in Vosselaar
Het Kapke overkapt álles!
Kristien De Boodt, zaakvoerster CSA Plukboerderij Schelle
Zwarte Madam is the ultimate one!
Jonathan Unimke, importeur Londen
Winkelwagen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.