Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.
Biobieren Warmenbol in vogelvlucht

Voorjaar 2014: Start
Onze bieren zijn voluit biobieren. Ze worden ontwikkeld door onze bierarchitect Paul Warmenbol. Die was in een vorig leven als bioarchitect mee de gangmaker voor biologisch, gezond & duurzaam wonen.
Toen brouwen een passie werd, was ook de stap naar biologische bieren een BIO-logisch gevolg. De eerste ervaring in een eigen brouwwereld is opgedaan in het voorjaar van 2014.

Augustus 2015: Liza
Het allereerste bier dat we dan bottelen, is een honing tripel: LIZA. Het blonde bier is genoemd naar tante Liza, vermaard om haar voorkeur voor tripel en trappist.
Ze was een gedreven fuifnummer die geen gelegenheid voorbij liet gaan om zich een toneelrol met zorgvuldig zelfgenaaide kleding toe te bedelen, bij feesten in de familie of vriendenkring. De ode aan feestende tantes door de de honingtripel de naam Liza te geven lijkt bijzonder gepast voor het eerste bier.
De honing die we meenemen in het brouwsel is een biologische bloemenhoning uit eerlijke handel (oxfamwereldwinkel) met Mexico.
De officiële lancering van de Liza honingtripel gaat door in het café van biobrouwerij Den Hopperd (brouwerij van hoge goesting) op 22 augustus 2015.

Mei 2016: Trinkel
Het eerste bier dat we brouwen op een eigen hobby brouwinstallatie is een witbier op basis van spelt. We noemen het bier Dinkel naar de Duitse benaming voor spelt, wat een aangename klank heeft.
Spelt is eigenlijk een zeer oud graan, verwant aan tarwe, maar minder veeleisend voor de bodem waarop het groeit. Het was eertijds alomtegenwoordig in onze lage landen. (lees hier over de geneeskracht van spelt)
Het speltbier vormt een mooie basis om er een fruitbier van te maken. Toch werken we uiteindelijk met hetzelfde basisrecept een tripelvariant uit: de Trinkel, onze spelttripel.
We presenteren die aan de bezoekers van de zorgboerderij Emiliushoeve in Bevel (Nijlen). Die zijn meteen gewonnen voor deze hoppige tripel en bestellen het bier voor hun festival, waar we het lanceren in mei 2016.

Juni 2016: Zwarte Madam
Tegen einde 2015 wordt ons de vraag gesteld of we voor Natuurpunt in Erps-Kwerps (De Groene Vallei tussen Brussel en Leuven) een Zwarte Madam willen brouwen.
Deze afdeling wenst in de zomer van 2016 een bezoekerscentrum te openen en verlangt daarbij een bier dat genoemd wordt naar een beeld van de Zwarte Madonna in het Silsombos.
Op een proeverij leggen we enkele donkere bieren aan de natuurverzorgers voor en die kiezen unaniem voor onze stout. We noemen die stout Zwarte Madam en houden ook als tweede naam de oorspronkelijke Blackout XXX als verwijzing naar een nog aan te vullen reeks porters en stoutbieren met die naam.
Het bier is gelanceerd in Erps-Kwerps op de nacht van het Silsombos in juni 2016. Een deel van de opbrengst van dit bier komt Natuurpunt Erps-Kwerps ten goede.

Juni 2017: Single
In tegenstelling tot de Zwarte Madam, die een zeer uitgebreid recept heeft, willen we een biologisch bier creëren dat een pak eenvoudiger van recept is en toch een mooi smaakpallet oproept.
Het wordt de Single, bedoeld als dubbel blond en een aanstekelijke vervanger voor de fabrieksmatige pils. Het is voor de jongeren dan ook een jeugdig blondje geworden, gebrouwen met één soort mout en één soort hop en één soort gist.
Het wordt gelanceerd begin juni 2017. Bij de gelegenheid voor de omvorming van onze VOF naar de coöperatieve CVBA rond de jaarwisseling van 2017 naar 2018 is er een Single limited edition uitgebracht.

Juli 2017: Bessy
Begin 2015 zoeken we naar een kinderzitje om een kleinzoon in de auto te kunnen meenemen en kunnen een zitje gratis ophalen bij een familie in Nijlen.
Ik heb enkele flessen bier mee als wedergeschenk en we raken in gesprek: dit jonge kinderrijke gezin heeft een plek verworven bij een dennenbos in Kessel (Nijlen) en is bezig daar een biologische zelfpluktuin voor blauwe bessen uit te bouwen, aan de Bogaertsheide.
Bij een bezoek aan deze tuin op het einde van het plukseizoen komt de vraag van hen om een bier te brouwen met hun bessen. We nemen als basis een amberbier dat we eerder ontwikkelden en we leggen het hun voor. Er wordt een bestelling genoteerd en we besluiten het fruitbier, dat we Bessy dopen, in een biobrouwerij te brouwen.
Dit ongezoete fruitbier wordt aan het plukkend publiek voorgesteld in juli 2017. Op de blauwe bessen pluktuin is het bier verkrijgbaar onder hun eigen etiket: BOGAERTSHEIDE.

September 2018: Kapke
Voorjaar 2018 nemen we contact op met de mensen van Ringland, de breed gedragen organisatie die ijvert voor de overkapping van de ring van Antwerpen om er een grote groene oase te laten ontstaan.
We willen met een pittig bier hun inspanning mee ondersteunen. We geven het recept van ons speltbier een stevige twist, sluiten akkoord met de vereniging en op aangeven van Ringland komt Kapke als naam uit de bus.
Dit bier, dat iets lichter is dan een pilsje, wordt op het Ringlandfestival op 9 september 2018 aan het publiek voorgesteld. Van dit bier gaat een deel van de opbrengst van de verkoop naar de ondersteuning van Ringland.

Oktober 2018: Panem
In de winter van 2018 komt ons de vraag tegemoet vanuit Odin (biologische groothandel in Nederland) om een bier te brouwen, laag in alcohol, gebruik makende van reststromen van brood.
We vragen aan biobakkerij Zonnemaire om speltbrood dat die dag niet verkocht werd, te snijden en in te vriezen. Op de brouwdag halen we die broden op en brouwen er onze Panem mee.
We willen graag deze session IPA voorstellen als begeleider van maaltijden: dit bier is daar uitermate geschikt voor. We kiezen om het in grote flessen te bottelen zodat het weer zoals vroeger aan tafel kan gedeeld worden.
Odin is de eerste om het in oktober 2018 in zijn winkels aan te bieden. In 2020 komt het ook in kleine flessen beschikbaar.

April 2019: Bierbok
Van bij de aanvang van onze bierproductie willen we bier produceren dat biologisch gecertifieerd is. Dit als minimum doelstelling. We willen ook daarin verder gaan en zoeken naar mogelijkheden om bieren ook biodynamisch te produceren onder het Demeterlabel.
Er zijn daarbij in de distributie ook mensen te vinden die dat wensen te ondersteunen. Odin in Nederland vroeg om een aantal bieren onder Demeter keurmerk te produceren; ook Natuurhuis in Antwerpen steunt ons hierin.
Zo brengen we in april 2019 een Bierbok uit. Als genre is dat een bockbier. Een bierstijl die vooral in Nederland en Duitsland heel bekend is en ook stilaan in België een plaats verwerft.

Juli 2019: Saison-3
We besluiten om een typische bierstijl die de saison is, ook in een biodynamische versie uit te brengen.
In juli 2019 brengen we de “3” naar een markt in Berchem. Een bier deze keer op eigen initiatief om ons nog meer te wenden tot de expliciete bierstijlen, en dat ook in alcoholvolume lager wordt gehouden dan doorgaans gebeurd.
De naam “3” verwijst naar ons streven om het huidige conflictmodel van onze maatschappij om te zetten naar een drievoudige formule vanuit onze eigen bedrijvigheid.
Deze “sociale driegeleding” streeft naar een functionele opdeling op bestuurlijke niveaus in een sociaal-cultureel overleg, een economisch overleg en een rechtsstaat. In onze persoonlijke ontwikkeling zijn we dan vrij, in het economische solidair en voor de wetten allemaal gelijk.

We brouwen verder
De hoppen die we in onze brouwsels gebruiken, zijn meestal Belgisch en wel met name van Joris Cambie, die zijn hoppen biologisch teelt en vermarkt. Het zijn doorgaans van oorsprong Engelse hoppen, op enkele uitzonderingen na. Voor de biodynamische bieren gebruiken we ook hoppen van Biohof Peter Bentele uit Tettnang bij de Bodensee in Duitsland. Dat is de enige teler tot nu toe die enkele hoppen met Demeterlabel teelt en verkoopt.
Er is ons gevraagd door de bioboerderij Milagro in de Groenenhoek in Aartselaar om in hun gebouw een pico-brouwerij op te zetten. De vergunning daarvoor is verworven en we verwachten dat we in de zomer van 2020 van start kunnen gaan. Zelf willen we graag een steentje bijdragen om de biodynamische hopteelt te steunen en we zullen dat vanaf 2021 realiseren op de grond van Milagro.