Biobrouwer werkt aan eigen brouwerij en hopveld: “Ideale plek om mijn bieren van ’t vat te proeven”

Bierbrouwer Paul Warmenbol in zijn nieuwe brouwerij. © Benoit De Freine

Het bruist de jongste paar maanden van de activiteiten op de bioboerderij Milagro in Aartselaar. Bierbrouwer Paul Warmenbol (67) bouwt er niet alleen een eigen brouwerij, maar legt er ook een hopveld aan. Geïnteresseerden kunnen er binnenkort gaan kennismaken met zijn unieke biobieren.

Paul Warmenbol was jarenlang actief als architect, maar raakte zo’n kleine tien jaar geleden gebeten door de microbe van het bierbrouwen. Intussen heeft hij al negen bieren op zijn teller staan, elk met een eigen verhaal en uniek in zijn soort. “Biobieren Warmenbol is uniek in de Benelux”, zegt Warmenbol. “Niet alleen omdat ik alleen maar biologische bieren bedenk en laat brouwen, maar ook omdat er twee van mijn bieren biodynamisch zijn. Om voor dat keurmerk in aanmerking te komen, moeten er heel wat voorwaarden worden vervuld, zoals exclusief gebruik van natuurmest en aandacht voor de bodemtextuur.”

Proefruimte

Bierbrouwer Paul Warmenbol op de plek waar het hopveld komt. © Benoit De Freine

Om al die bijzondere bieren extra in de kijker te zetten, is de Aartselarenaar nu aan de slag op de bioboerderij Milagro aan de Groenenhoek. Hij legt er momenteel de laatste hand aan zijn eigen brouwerij. “Daar zal ik beschikken over ketels die goed zijn voor 100 liter en gistingstanks van 250 liter. Ik kan er dus geen gigantische hoeveelheden brouwen, maar met deze beperkte hoeveelheden is het makkelijker om wat met bieren te experimenteren. De brouwerij wordt ook uitgerust met een proefruimte, waar mijn bieren gedegusteerd kunnen worden. Dus als er iemand eens een bepaald bier van het vat wil proeven, kan ik daar dus zelf ter plaatse voor zorgen.”

Beste hop

De bieren van Warmenbol. © Benoit De Freine

Als alles goed verloopt, zullen de werken aan de brouwerij klaar zijn tegen mei van dit jaar. In de daaropvolgende weken zal ook het hopveld van Warmenbol onthuld kunnen worden. “Ik ben met de mensen van Milagro overeengekomen dat ik 4 are grond mag gebruiken, dus zo’n 400 vierkante meter”, legt de bierbrouwer uit. “Ook daar zal natuurlijk alles biologisch worden geteeld. Het hopveld is niet alleen een manier om een goede voorraad van de allerbeste hop voor handen te hebben, maar ook om me ervan te verzekeren dat alles strikt biologisch blijft.”

Bron: HLN 19-03-21 – Auteur: Ben Conaerts  – Foto’s:© Benoit De Freine

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FR